Lamačská fazuľovica od Kaska
Dátum: 7. 12. 2022Veľmi rád by som sa s vami podelil o vynikajúci recept na fazuľovú hustú polievku, v ktorej musí lyžica stáť od mojej babky "Žabky," ktorá to mala od svojej babky a tá zas ... tam mi nesiahaju informácie.
- Základom je namočenie veľkej strakatej fazule, ktorej tri či štyrikrát vymeníme vodu počas 24 hodín. Vďaka tomu vás neskôr nebude trápiť nafúknuté brucho a iné nepríjemné sprievodné javy.
- Do hrnca si dáme bravčovú masť, nakrájanú cibuľku, pridáme trochu soli, aby zmäkla. Doplníme aj trochu cukru a cibuľku skaramelizujeme do zlatista. Keď bude upražená do sklovita, pridáme mleté čierne korenie, nové korenie, soľ, bobkový list a smažíme ďalej. V tomto kroku je dôležité ďalej všetko spolu smažiť a nie hneď zaliať vodou.
- Pridáme sladkú mletú papriku, chvíľu smažíme naďalej, ale nie príliš, aby nezhorkla a zalejeme vývarom (cibuľa, údené kosti), pridáme scedenú fazuľu. Povaríme a pridáme údene mäso.
- Po zmäknutí fazule a mäska - odhadovaný čas 15 minút pred dokončením - pridáme koreňovú zeleninu – mrkvu a petržlen - a ideálne aj čerstvý nakrájaný ligurček.
- Potom pridáme slovenský cesnak. Rozpučíme ho a nakrájame na drobné kúsky. Všetko spolu povaríme a ako posledný pridáme podľa potreby zahustenia nastrúhaný zemiak. Varíme spolu všetko naďalej až pokiaľ je polievka hotová. Keď polievku odstavíme zo sporáka a už nebude bublať, pridáme majoránku, aby nezhorkla.
- Podávame so širokými rezancami, alebo si pridáme ku koreňovej zelenine zemiačiky.
Dobrú chuť vám praje Roman KASKO Kasala, ktorý vám polievky a čerstvé langoše pripravuje každú sobotu na trhu oproti miestnemu úradu.